Belang van goede akoestiek in wachtruimten en behandelkamers

Onderzoek geluidsnormen akoestiek wacht en behandelkamers

Er is al veel onderzoek gedaan naar slechte akoestiek in ruimten en de gevolgen daarvan. Algemeen kunnen we stellen dat uit deze rapporten blijkt dat galm, lawaai en slechte geluidsabsorptie zorgen voor gezondheidsgerelateerde klachten, productiviteitsvermindering en ontevreden patiënten. Uit gerenommeerde onderzoeken van onder meer Leesman en FMT Gezondheidszorg en onze eigen meet-ervaringen hebben wij een samenvatting van de meest voorkomende problemen gemaakt.

Meest voorkomende klachten

Slechte akoestiek en galm in wachtkamer

Uit de genoemde onderzoeken blijkt dat 1 op de 3 wachtkamers niet voldoen aan de gestelde normen van het bouwbesluit. Een wachtruimte moet een nagalm tijd hebben van max 1,0 seconde, waarbij een advies van 0,7 seconden geldt.

  “Patienten ervaren meer stress bij galm en lawaai ”

Voor behandelkamers mag de nagalm tijd maximaal 0,8 seconden bedragen, waarbij wij minder dan 0,6 adviseren. Artsen geven aan dat ze zich moeilijk kunnen concentreren, meer fouten maken en een hogere mate van stress ervaren. Door een slechte verstaanbaarheid en gebrek aan privacy blijkt het voor patiënten moeilijker om aan te geven wat de klachten zijn.

Akoestiek & Geluid

Cijfers akoestiek in wachtkamers

Wachtkamers & Behandelruimte
Slechte akoestiek 33%
Patienten
Ervaart stress bij geluid en galm 54%
Artsen
Concentratieverlies bij slechte akoestiek 70%

Oplossing: meten is weten

Benieuwd of uw wachtkamer of spreekruimte voldoende absorberend vermogen heeft om galm en lawaai te dempen?

Voor het adviseren van de juiste akoestische oplossing starten wij altijd met een ruimteanalyse en geluidsmeting. Op basis van deze meting kunnen wij onafhankelijk berekenen of de ruimte aan het bouwbesluit voldoet en concreet adviseren over mogelijke oplossingen. Inmiddels hebben wij al diverse medische praktijken zoals tandartsen, fysiotherapeuten en huisartsen geholpen met het oplossen van een geluidsprobleem en het verhogen van privacy en verstaanbaarheid.

galm in wachtkamer

Meer informatie

Vragen

Wenst u meer informatie of heeft u vragen over akoestiek, of het oplossen van galm in wachtruimten of behandelkamers? Wij vertellen graag meer. Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op. Bellen of mailen mag uiteraard ook.

Akoestiek & Geluid

Torenallee 45, 5617 BA, Eindhoven

 

Scroll naar top