Galm hoe los je het op

Last van galm in gebouw of ruimte

Heeft u last van galm in het pand of op kantoor? Dan bent u zeker niet de enige, veel bedrijven en organisaties hebben hier namelijk mee te kampen. Een galmende ruimte is erg vervelend. Het zorgt niet alleen voor een kille sfeer in het pand, maar het kan ook nog eens zorgen voor een verminderde productiviteit en ziekteverzuim. U doet er dus verstandig aan om een galmend pand onder handen te nemen. Wilt u dit mogelijk maken dan is het handig om dit artikel verder te lezen, of neem contact op voor een passende oplossing. We hebben  de belangrijkste informatie over een galmende ruimte voor u uiteengezet, zo weet u wat u te wachten staat en wat de oplossingen zijn.

Meest voorkomende klachten bij Galm

Wat is galm en hoe onstaat het

Voordat we ingaan op de oplossingen voor galm bij u op het kantoor of in het pand is het van belang dat we eerst even kijken naar wat galm eigenlijk is. We zien namelijk dat hier nog altijd een hoop onduidelijkheid over bestaat. Galm is de persistentie van geluid nadat het is gestopt als gevolg van meerdere reflecties van oppervlakken. Oftewel, het geluid blijft hangen in de ruimte, ook als u al klaar bent met praten. De oppervlaktes die het geluid weerspiegelen kunnen echt van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan meubels, mensen, lucht en uiteraard muren en vloeren in het pand. Deze reflecties bouwen zich op bij elke reflectie en nemen vervolgens geleidelijk af als ze worden geabsorbeerd door objecten in de ruimte.

Galm is in veel opzichten hetzelfde als een echo, maar de afstand tussen de bron is minder in het geval van galm. Wanneer we het hebben over galm dan hebben we het vaak over de nagalmtijd. Nagalmtijd wordt meestal gedefinieerd als de lengte van de tijd dat het geluid met ongeveer 60 decibel afneemt vanaf het oorspronkelijke niveau. In het proces van galm wordt gezegd dat de tijdsvertraging veel lager is dan met echo. Dit klinkt een beetje vaag, maar het komt er op neer dat de galm langer door blijft hangen in de ruimte dan in het geval van een echo. Erg vervelend dus als u, uzelf dezelfde zin voor de derde keer hoort uitspreken.

Akoestiek & Geluid

Cijfers galm in ruimten

Ervaren galm in een ruimte
Gebruikers 46%
Verhoging van stress
Ervaart stress bij blootstelling aan galm 60%
Verstaanbaarheid
Van de gesprekken zijn minder te verstaan bij galm 70%
galm oplossen en verbeteren in ruimte

Hinder door galm: de grootste problemen

Heeft u last van een galmende ruimte dan zal u hier vaak een hoop nadeel aan ondervinden. Deze nadelen kunnen het lastig maken om op een comfortabele manier te werken. Het grootste nadeel van een galmende ruimte is natuurlijk het feit dat het lastig is om u op uw werk te focussen. Dit geldt natuurlijk ook voor de rest van de werknemers. Door de galm zijn er altijd en overal geluiden te horen in het pand. Hierdoor kan u lastig de aandacht leggen op het werk. Onbewust wordt u namelijk iedere keer afgeleid als er een geluid de ruimte binnenkomt. Hoewel u natuurlijk met een koptelefoon kunt werken is het noodzakelijk om de ruimte zelf onder handen te nemen.

Een ander nadeel van een galm in de ruimte is het feit dat de communicatie verloren kan gaan. laten we zeggen dat u iets roept naar iemand aan de andere kant van het kantoor. Door de galm is het lastig om de boodschap goed aan te laten komen. De geluiden verdubbelen zich namelijk en de stem is minder scherp te horen. Dit kan op de lange termijn echt ontzettend frustrerend zijn. Alleen door de akoestiek bij u in het pand te herstellen is het mogelijk om op een prettige manier te werken bij u in het pand.

Op basis van een geluidsmeting kunnen wij exact vaststellen welke akoestische oplossingen er mogelijk zijn om galm te voorkomen. Neem contact op voor meer informatie.

Meer informatie

Vragen

Wenst u meer informatie of heeft u vragen over het oplossen van galm? Wij vertellen graag meer. Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op. Bellen of mailen mag uiteraard ook.

Akoestiek & Geluid

Torenallee 45, 5617 BA, Eindhoven

 

Oplossen van galm in kantoren en andere ruimtes

Handige extra tips tegen een galmende ruimte

Door de bovenstaande informatie zal het duidelijk zijn dat u er echt verstandig aan doet om een galmende ruimte minder galmend te maken. Nu zijn er verschillende dingen die u hiervoor kunt doen. Over het algemeen is het handig om meerdere stappen te ondernemen om de galm in de ruimte zo goed mogelijk te verhelpen. Om het wat makkelijker voor u te maken hebben we hieronder een viertal handige tips op een rijtje gezet. Dankzij deze tips is het verminderen van galm aanzienlijk eenvoudiger dan voorheen:

  • Bedek de vloeren in het pand

Tapijten en vloerkleden doen meer dan alleen zorgen voor een lekkere zachte ondergrond om op te lopen. Ze dempen ook de geluidsreflectie in een ruimte door galm en gedempt geluid te absorberen. In ruimtes met hardhout, tegels of een andere harde vloerbedekking kunt je tapijten neerleggen die ook een aanvulling vormen op je interieur. Daarnaast kun je ook over heel de vloer vloedbedekking aan te voegen aan het kantoorpand. Het is “duurder” in vergelijking met vloerkleden, maar het zal zeker de echo verminderen en tegelijkertijd het comfort in de hele kamer verhogen. Dit maakt het een van de beste investeringen om te maken voor u bij in het pand.

  • Bedek ook gelijk de wanden en ramen

Wand- en raambekleding verminderen de hoeveelheid geluidsreflecties van vensterglas en harde wandoppervlakken. Zware en gevoerde raamgordijnen die zich uitstrekken tot aan de vloer helpen het geluid te dempen. Hierdoor zullen de echo en de omgevingsgeluiden van binnen en buiten het huis worden verminderd. Ook canvasschilderijen, tapijten en decoratieve wandkleden kunnen geluid absorberen om de echo te verminderen. Houd er rekening mee dat ingelijste foto’s en kunstwerken achter glas juist het tegenovergesteld doen. Deze kunnen de galm in het pand alleen maar erger maken. Wees je hier dus echt bewust van als je besluit om leuke decoratie aan de muur te hangen. Alleen met zachte materialen is het mogelijk om te zorgen voor een verminderde galm in de ruimte.

  • Zorg voor meer meubilair in het pand

De volgende tip is om meer meubilair aan te brengen in het pand. Kamers gevuld met stoffen meubels en accessoires helpen om de echo te verminderen. Zo absorberen bijvoorbeeld banken en grote fauteuils aardig wat geluid. Stoffen bekleding absorbeert het geluid meestal effectiever dan vinyl of leer. Zelfs voorwerpen zoals boekenplanken gevuld met boeken en decoratieve voorwerpen kunnen echo’s verminderen. In wezen is het zo dat hoe meer objecten er in een ruimte zijn, hoe minder geluid er omheen zal weerkaatsen. Door wat meer dingen neer te zetten in het pand is het dus mogelijk om te zorgen voor een betere akoestiek. Daar komt bij dat het er gelijk wat gezelliger uit zal zien met het extra meubilair.

  • Installeer akoestische panelen

De beste tip is om akoestische panelen aan te brengen bij u op het kantoor. Deze panelen zijn door het zachte materiaal in staat om ontzettend veel geluid op te nemen. Dit maakt het een ideale aanvulling voor in ruimtes met hoge plafonds. Deze aan de wand bevestigde panelen zijn vaak gemaakt van schuim of stof en ontworpen om geluid te absorberen. Hoewel ze vaak worden gebruikt in professionele opnamestudio’s of uitzendstudio’s zijn ze ook handig voor op kantoor. De panelen zijn vrij eenvoudig te installeren met lijm, spijkers of pinnen. Houd er rekening mee dat je vaak wel een ladder of steiger nodig kunt hebben om ze veilig op hoge plafonds te installeren. Over het algemeen moeten de panelen om de 30 centimeter worden geïnstalleerd voor een optimale echoreductie.

Deze bovenstaande tips zijn al handig om te volgen als u zelf minder last van galm wilt hebben bij u in het pand. Echter zijn er nog veel meer tips te benoemen die u mee kunt nemen. Hoewel deze onderstaande galm tips minder effectief zijn dan de akoestische panelen is het wel handig om ze te combineren als u echt zo min mogelijk galm wilt hebben.

  • Doe een raam open – het openmaken van een raam zal ervoor zorgen dat geluid de ruimte kan verlaten. Dit zorgt er vervolgens voor dat u minder snel te maken zal krijgen met galm in de ruimte. Deze tip kan natuurlijk alleen gevolg worden als het lekker weer is.

 

  • Plaats planten in de ruimte – planten met grote bladeren zijn in staat om veel geluid op te nemen. Door planten toe te voegen zal u niet alleen zorgen voor een betere akoestiek, maar ook voor een schonere lucht.

 

  • Laat hoeken vrij – door de hoeken vrij te laten zorgt u ervoor dat de geluidgolven gebroken kunnen worden. het is dus handig om de hoekjes van de kamer niet vol te stoppen met kasten en dergelijke.

Door de informatie uit dit artikel zal ook u precies weten wat u kunt doen om de galm in het pand te verminderen. Galm is echt ontzettend vervelend als u wilt zorgen voor een prettige sfeer om in te werken. De juiste isolatiematerialen maken het een stuk lastiger voor de geluiden om door de ruimte heen te gaan. Hier op de site kunt u nog veel meer informatie vinden over het verbeteren van de akoestiek bij u in het pand. Heeft u vragen over de schermen die wij weten te leveren? Dan is het natuurlijk altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen, ons team staat namelijk klaar om u verder te helpen!

Scroll naar top